Bent u benieuwd naar de renovatie van De Pannekotter?
Op deze pagina kun je volgen hoe we in de periode 2014-2018 alles opkalefateren.

Vooraf
Hoe het was voordat we begonnen?
Op Duinhoek I kende iedereen het “beruchte huisje 33″…
Een overgroeide wildernis met een verwaarloosde gevel, opengebroken voordeur en ‘versleten tuinmeubilair’. De binnenkant was zo mogelijk nóg in penibeler toestand.

Waar we aan begonnen

2014 

Nadat we het kochten, besloten we om tijdens het eerste jaar vooral de buitenkant onder handen te nemen, zodat men niet langer moest spreken van ‘een schandaal’.

Tijdens de paasvakantie 2014 wasten we de gevel met javelwater om de sporen van jarenlange vervuiling van de gevel weg te krijgen en haalden we de losgewaaide omheining weg om een nieuwe te plaatsen (achteraan en aan de zijkanten).
Tussen de paas- en zomervakantie heeft ‘Grootpetje’ dagenlang gespit en gewroet om alle begroeiing langs voor weg te krijgen en de grond te ‘diepgronden’.

De zomervakantie was ideaal voor de ‘grote’ buitenwerken: We ontwierpen en plaatsten een poort om in de toekomst de kleintjes veilig in een afgesloten tuin te laten spelen. Met het oog op de toekomstige werken en de heraanleg van de Duinhoekstraat, koppelden we de regenwaterafvoer los van de afvalwaterriolering. Langs achter legden we een waterinfiltratieput aan met daarbovenop een betonafdekking die meteen de vloer zou worden van het latere tuinhuisje. We staken ook betonringen in de grond om een vaste watervoorraad te hebben voor het toilet en de buitenkranen. De paadjes werden uitgebroken en langs voor en aan de zijkant kwamen nieuwe tegels. Langs achter kwam het tuinhuisje bovenop de waterinfiltratie en we maakten een bijkomende berging voor het brandhout. Onze kleinzoons zouden die berging later de ‘paardenstal’ gaan noemen. We eindigden de zomervakantie met het leggen van grasdals die ons aan de voorkant een vaste en propere toegang geven naar achter. Het geheel werd bekroond met ‘de steen’ die het mogelijk maakt om correcte waarnemingen in de omgeving te verrichten. We noemden die daarom terecht het ‘Waarnemingsstation De Pannekotter’

In het najaar bleven we verder werken bezig aan de buitenkant: het was een voortdurende strijd tegen het vervelende heermoes (‘kattenstaarten’) dat hier welig tiert. We zijn overtuigd dat de aanhouder zal winnen (we hopen natuurlijk dat wij die aanhouder zullen zijn ;-)! Ook de eerste struiken werden in het najaar aangeplant. Langs binnen vervingen we de elektrische installatie zodat die weer een stuk reglementairder (en dus veiliger) is. 

Voorjaar, zomer en najaar 2014

2015 

Door de veelvuldige bestrijding van het heermoes, gaf Liesbet ons het advies om met de beplanting te wachten tot het voorjaar 2015. Eindelijk was het zover en kon ‘Grootpetje’ weer in actie komen om alles aan te planten. Weerkundig was die periode echter niet zo ideaal wegens te droog. Eén perk heeft daardoor de zomer niet overleefd. Daar zullen we in het najaar een nieuwe poging moeten wagen.

De paasvakantie duurde nét lang genoeg om langs achter alle tegelwerken af te werken. Bij de porte-fenêtre kwam een groter terras en ondertussen stelden we vast dat de linkerachterhoek van de tuin op het heetst van de dag de meest schaduwrijke plaats is en bij zonsondergang de laatste plaats is waar we zonnestralen kunnen voelen. In die hoek legden we dus een kleiner ‘avondterras’ aan. Ondertussen hebben we al ondervonden dat dat een wijze beslissing was, waar we veel deugd aan zullen hebben. Daarmee mag de buitenkant van ons huisje nu gezien worden en kunnen we overschakelen naar de binnenzijde.

Tijdens de zomervakantie hebben we binnenin nagenoeg alles gestript: alles van sanitair en waterleiding en -afvoer is weggehaald en dat zullen we in de komende periode geleidelijk vervangen. Ook het volledige plafond hebben we uitgebroken. De roostering werd uitgebreid over de volledige oppervlakte zodat we later een tweede slaapkamer op de verdieping kunnen inrichten. De noordgevel kreeg aan de binnenkant op het gelijkvloers een isolerende voorzetwand.

Het lag in de planning om het plafond tijdens de zomervakantie volledig afgewerkt te krijgen, mét elektriciteit en andere zaken, isolatie en een osb-vloer boven, maar kan kregen we minder goed nieuws: op 22 april ben ik van een trap gevallen tijdens het voorbereiden van de eeuwherdenking van chemische oorlogsvoering. Eind juli toonde een scanonderzoek aan dat ik met twee gescheurde schouderpezen zit en dat die met een operatie moeten gehecht worden. Ik zal dus voor de rest van het jaar out zijn voor pannekotterklussen :-(.

Mia heeft op haar eentje verder gewerkt aan het plafond zodat dat nagenoeg volledig afgewerkt is.

Kerstvakantie 2015: De werken hierboven liepen een ferme vertraging op, maar uitstel was zeker geen afstel! Tijdens de laatste dagen van 2015 kregen we het plafond beneden volledig afgewerkt met erboven isolatie, elektriciteit en een voorlopige OSB-vloer voor de verdieping. Ook de verdeling van de verdieping in twee slaapkamertjes en een overloop kreeg vorm. We konden 2015 dus met een tevreden gevoel afsluiten.

Foto’s van 2015

2016 

We kunnen stilaan gaan ‘fine-tunen’: In het voorjaar zouden we de elektrische installatie volledig op punt moeten krijgen. De bovenindeling zou ook afgewerkt moeten raken. Misschien kunnen we dan ook de dakramen en de plankenvloer afwerken. We zien wel… Tijdens het hemelvaartweekend plaatsen we de twee dakramen. Boven is het daarmee een héél stuk klaarder. Volgende actiepunt: een goede vloerbedekking voor op de OSB-platen boven.

Tijdens de zomermaanden stonden onze renovatiewerken op een laag pitje. De verbouwingen bij onze Tim zullen daar wel voor iets tussen gezeten hebben Mia kwam af en toe wat schilderen boven. Maar elk vrij moment kwamen we genieten in de pannekotter!

In september kwam onze nieuwe kachel er aan. Die bezorgt ons heel wat gezelligheid tijdens de koudere dagen. Vanaf 1 september werk ik deeltijds (4/5). Zo lang het weer nog mee viel, trok ik op mijn vrije dagen en op zaterdag naar Gent bij Tim en Valerie. Daar moest immers nog een pakt gemetst worden…

Toen het winter werd, kwam de pannekotter weer volop aan de beurt. Het behang- en schilderwerk op de verdieping werd afgewerkt, we isoleerden het dak en zorgden voor nieuwe plafonds (tegen de kap). Ons doel was om de verdieping tegen het eind van het jaar afgewerkt te krijgen. Dat is net niet gelukt. Best dat de kerstvakantie nog een stukje door liep in 2017. Dat gaf ons de kans om boven nog een laatste duw te doen: eindelijk kwamen we er aan toe om de nieuwe vloerbedekking te leggen: eerste klas eiken planchetten, met dank aan de creatieve ideeën van vinylproducent Moduleo ;-). Tijdens het eerste weekend kon ik ook nog de twee kamerdeuren plaatsen zodat we op de laatste dag van de kerstvakantie echt toe waren aan de effectieve slaapinrichting.

Joepie, gedaan met slapen op matrassen op de grond.

Op naar 2017!

2017 

In het voorjaar gebeurde niet echt een vooruitgang met grote stappen. Tegen het einde van de paasvakantie lukte het de scheepstimmerman om zes bedsteeën van eigen ontwerp te maken: een speciaal model waarvan er twee per kamer komen en op een gemakkelijke manier te gebruiken als twee aparte eenpersoonsbedden of tot één royaal bemeten tweepersoonsbed. Flexibiliteit troef! We hadden ook wat de tijd om te brainstormen over de naamgeving van de verschillende ruimtes. Daarvoor werkten we voort op het idee van de scheepvaart. We zullen drie kajuiten (voor landrotten: slaapkamers) hebben: het vooronder (gelijkvloers) en bovendeks hebben we het voor- en het achterdek. Ertussen ligt de brug. In de kuip zullen we kunnen tv kijken, het zal wellicht ook de aperitiefplaats zijn als het weer niet toelaat om op de kade te genieten van een drankje. De roef zal ruim plaats bieden om te genieten van wat de scheepskok ons bereidde in zijn (of haar 😉 kombuis. En dan hebben we natuurlijk ook nog de doucheruimte, maar daarvoor hebben we nog geen geschikte naam gevonden.

Ondertussen (herst 2017) is de bovendekse inrichting zo goed als afgerond en de doucheruimte is volledig vernieuwd. Het vooronder is geïsoleerd en er hangt een nieuw plafond. Tegen Kerstmis moet ook deze kajuit volledig in orde staan. Dan rest ons nog het komend voorjaar van 2018 voor de eindafwerking van kuip en roef. Tegen de paasvakantie vliegt de hele kombuis er uit en wordt er een volledig nieuwe geïnstalleerd. En dan is De Pannekotter klaar om met de zomervakantie nieuwe gasten te ontvangen!

2018 

Tegen de paasvakantie werd de keuken (‘de kombuis’) geïnstalleerd. Dit was het sein om naar de eindafwerking te gaan.

Het mooie voorjaar gaf ons de kans om de buitengevel volledig te herschilderen. Hetzelfde was ondertussen ook al gebeurd met de binnenmuren beneden. In de eethoek (‘de roef’) kreeg een nieuwe tafel en bijhorende stoelen. Daarmee wisten we ook in welke kleuren de scheepstimmerman zijn vernieuwde kast en TV-rek kon geven.

Daarmee was De Pannekotter klaar om met de zomervakantie nieuwe gasten te ontvangen!